Uçak Bileti İptali

Uçak biletinizi aldınız. Ama belirlediğiniz tarihte uçamayacaksınız.Ya da aynı güne daha uygun fiyata başka bir uçuş bileti buldunuz. Peki Uçak Bileti İptali gerçekleştirebilir misiniz ?  ve Ödediğiniz parayı nasıl geri alacaksınız ?

Her yıl gerçekleşen on binlerce seferde milyonlarca yolcu taşınmaktadır.Buna paralel olarak da iptal biletlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.Biletlerini iptal edenlerin çok azı parasını geri alabiliyor. Bir çok kişi biletlerini kampanya ya da promosyon avantajlarını kullanarak aldıkları için bilet ücretlerini geri alamıyorlar.


HAVAYOLLARININ UÇAK BİLETİ İPTAL KURALLARI

THYİç hatlarda 12 saat kala yapılan iptallerde bilet ücretinin yüzde 30’u ceza olarak kesiliyor. Uçuş saati geçmişse, iade yapılmıyor. Dış hatlardaysa kurallar daha esnek. Ancak aldığınız bilet sınıfı, uçtuğunuz ülkeye göre iade işlemi yapılıyor.

PEGASUS
İç hat ve KKTC uçuşlarında 12 saatten fazla zaman kala yapılan değişiklikte 20 lira kesiyor. Eğer işlem 2-12 saat kala gerçekleştirilirse yüzde 30 ceza alınıyor. İki saatten az süre varsa iade yok. Yurt dışı seferlerindeyse örneğin Almanya, Avusturya ve Romanya uçuşlarında 72 saate kadar değişiklikler 55 Euro, 72-1 saat kala 85 Euro kesiliyor. Bir saatten az uçuşlarda iptalde ise ücret iadesi yapılmıyor.

ONUR AIR: İç hatlarda uçuşa 24 saat kalaya kadar yapılan iptallerde ceza yok. Uçuşa 12-24 saat kala yüzde 10, 12 saat-30 dakika kala yüzde 30 ceza kesiliyor.

SUNEXPRESS: İç hatlarda 12 saatten fazla süre kala 10 lira, 2-12 saat arası yüzde 30 ceza alınıyor. İptalde uçuşa iki saatten az zaman kalmışsa, ücret iadesi yapılmıyor. Dış hatlardaysa süreye bakılmaksızın 20 Euro ceza alınıyor.

ATLASJETİç hat ve KKTC seferlerinde 12 saat kalaya kadar yapılan iptallerde ücret tam ödeniyor. 12 saatten az durumlardaysa yüzde 30 ceza uygulanıyor. Dış hatlarda da ülkeye göre değişiklikler var. Örneğin Irak’ta Erbil’e 24 saat kala değişiklik veya iptale 50 dolar, uçuşa 30 dakikaya kalan işlemlerdeyse 100 dolar ceza kesiliyor.

SKY: İç hatlarda uçuştan 12 saat önceye kadar yüzde 10, 12-2 saat arasında yüzde 30 ceza kesiliyor. İki saatten daha az süre kalan uçuşlardaysa iptalde bilet ücreti iadesi yapılmıyor.
NE YAPMALI

Bileti satın almadan farklı havayollarından fiyat alın. Eğer seyahat tarihiniz esnekse, talebin daha az olduğu saatleri, günleri tercih edin. Sonradan değişiklik yapıp ek ücret ödemek veya iptal ettiğiniz biletin ücretini kesintiyle geri almak zorunda kalmayın.

Biletinizi erken satın alın ve tarihi kesinleştirin. Bir daha oynama yapmayın.

Tüm havayollarında geçerli kurallardan biri, bileti iptal ettiğinizde hizmet bedeli yanıyor. Havayolu şirketi bu bileti satarken verilen hizmet karşılığında bu bedeli alıyor.

Promosyon biletlerin çok önemli kısmında esneklik yoktur. İptal, tarih değişikliği durumunda bilet yanar. Ucuza bilet aldığınızda bu riskin olduğunu unutmayın. Bazı promosyonlu biletlerde vergiler iade edilebiliyor. Satın aldığınız biletlerin kurallarını iyi öğrenin.

Her uçakta farklı sınıfta biletler satılır. Eğer tarih değişikliği yapacaksanız, esnek sınıfı tercih edin. Rezervasyonda veya bileti alırken bunu belirtin. Esnek bilet fiyatının promosyonlulara göre daha pahalı olduğunu unutmayın.

Bu sınıflardaki biletler ekonomiye göre çok daha pahalı olduğu için havayolu şirketleri yolculara daha esnek kurallar sunuyor. Biletler ek ücret ödemeye gerek kalmadan iptal ediliyor veya açığa alınabiliyor.


Yorum Paylaş
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook

Hiç yorum yok :